vrijdag 11 september 2015

Zeg eens: ‘NEE!’

Een kind kan dat heel goed! Nee! Nee, nee, heftig schudt het hoofdje heen en weer soms zelfs ondersteund door een stampend voetje…
Bijzonder toch dat hetgeen je als kind zo gemakkelijk afging je nu, als volwassene, zoveel moeite kost?
Waarom is ‘nee’ zeggen zo moeilijk? Soms zeg je nee uit angst, onzekerheid of schuldgevoel. Met als gevolg dat je in de knoop komt met jezelf, je iets krijgt of doet wat je helemaal niet wilt en je houdt ook nog iemand voor de gek omdat je niet oprecht bent. (schuldgevoel)
Je vindt het moeilijk om te weigeren, want…  het is je beste vriendin, of…  je moeder, of….
Gedachtepatronen die je op het verzoek plakt brengen je aan het twijfelen, straks wordt ze boos; als ik haar maar niet kwets; er is geen reden om nee te zeggen ;zelf vind ik het ook vervelend als iemand ‘nee’ zegt op mijn verzoek om iets te doen.  Je vindt altijd heel veel redenen om toch maar ‘JA’ te zeggen. Maar je kunt ook vriendelijk ‘nee’ zeggen, ...’ik begrijp dat je dit heel vervelend vindt, maar ik doe het niet (meer)...’ Je hoeft niet altijd een reden op te geven, maar dat maakt de afwijzing wel begrijpelijker. Je mag ook van mening veranderen; wat je altijd wel graag deed, ga je niet meer doen, omdat je er genoeg van hebt bijvoorbeeld… Wees eerlijk ten opzichte van jezelf en je omgeving! Uiteindelijk biedt NEE zeggen ook duidelijkheid. Je zult zien hoe snel je omgeving er aan went dat je ook ‘nee’ kunt zeggen, terwijl zij je toch nog aardig blijven vinden. ‘ Nee zeggen’ tegen een ander betekent ‘ja zeggen’ tegen jezelf!


 

Doen: Zeg eens hardop: ‘ Nee’
            Kijk naar jezelf in de spiegel en zeg hardop ‘NEE!’
            Oefen van te voren een gesprek of telefoongesprek.


   ...tot de volgende good filin-post…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten