woensdag 5 juni 2013

Procrastinatie

Procrastinatie

Pro…Wat?  Procrastinatie is afgeleid van het Latijnse woord pro (voor) en crastinare (naar morgen schuiven).  Uitstelgedrag dus.
Vrijwillig taken uitstellen, vooruitschuiven, die je eigenlijk wel wilt doen of zelfs zou moeten doen maar dan toch nog kun je de hele dag vullen met andere dingen.
Zoals je mail checken, even wat surfen op het internet, eerst een kopje koffie.
Je weet dat je taak op je ligt te wachten en dat je het uiteindelijk toch zult moeten doen en dan waarschijnlijk net op het nippertje op tijd klaar zult zijn of net niet. Wat vervolgens stress oplevert, ergernis en je aan het einde van de dag een rot gevoel geeft omdat je er weer niet aan begonnen bent. Hoe komt dat nou? 
Onze hersenen zijn in tegenstelling tot wel eens wordt beweerd helemaal niet in staat om te Multi-tasken.
Meerdere dingen tegelijk doen gaat niet. Het zijn allemaal afzonderlijke taken. En als je ze toch door elkaar realiseert, moeten je hersenen steeds van het ene taakje naar het andere taakje switchen. Dat kost tijd,  concentratie en energie.

Waarom begin je er dan niet gewoon aan?  Misschien omdat je het niet leuk vindt. Dat het heel veel is (niet te overzien). Omdat je weet dat je het toch moet doen kun je het beter anders aanpakken. De minst leuke dingen ga je eerst doen. Dan is dat klaar en wacht als beloning het leukste karweitje voor het laatst.  Grote zaken ga je in stukken knippen zodat er een overzichtelijk geheel ontstaat. Doe ook hier weer de minst leuke dingen het eerste. Maar pas op, doe niet te veel! Soms raak je in een flow en denk je: ik ga nog even door, maar dan komt de kater! Spreek een tijd met jezelf af die  je aan het karwei wilt besteden. Stop dan ook. En ga de volgende keer weer verder. Beloon jezelf zo nu en dan ook met iets dat je graag doet, zelfs al is dat op de bank hangen.
 
DOEN: Maak een lijstje met ‘things to do’
          (minst leuke bovenaan)
          Schrijf de voorgenomen tijd erbij en BEGIN. 
          SUC6


                                                Tot ....good filin-post!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten