zondag 3 juli 2016

Kwijt

Je kunt van alles kwijt zijn: je horloge, je  fietssleutel, de weg, en soms zelfs jezelf! Je voelt je dan onzeker, angstig, je twijfelt over dingen…
Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik? Wat moet ik doen?  Je bent de route kwijt en je hebt geen tom-tom. Je piekert, verliest je energie en motivatie, wordt somber, en in het ergste geval word je depressief of er volgt er een  burn-out…
...’jezelf kwijt zijn’. Je leeft ... en je doet wat je moet doen.
Maar leven is meer dan ‘doen wat je moet doen’.
Jezelf kwijt zijn is tijdelijk het contact met jezelf en je gevoel even kwijt zijn. Je zult het contact met een deel van jezelf moeten herstellen om je weer goed ‘jezelf’ te voelen.
Soms moet iemand zichzelf verliezen om zichzelf terug te kunnen vinden. 

Hoe komt het dat we onszelf kwijt raken?
Soms door angst en kritiek van een ander,  perfectionisme, ( ‘Wat als het niet goed is’?)
We zijn bang om het niet goed te doen, te falen, waardoor een ander ons zou kunnen afwijzen en niet goed genoeg vinden. We kunnen zelfs in onze eigen ogen tekort schieten. Wat ook angst veroorzaakt is stress door een hoge werkdruk plus wat er nog meer van ons wordt verwacht: het huishouden, de kinderen, vrienden, een relatie die tijd en aandacht vraagt, daarnaast zijn er allerlei soorten verplichtingen, om nog maar niet te spreken over de verwachtingen die wij van onszelf hebben en de eisen die we aan onszelf stellen.
We proberen alle balletjes in de lucht te houden en de dag door te komen met’ to-do’-lijstje. Echt de tijd nemen voor onszelf en ontspanning is een luxe geworden.
Zoek de rust weer op, die innerlijke rust die over je kan komen als je ontspannen bent. Bijvoorbeeld na een wandeling of een poosje hardlopen, na het maken van een schilderij, bij het luisteren naar muziek, na een yogales, of gewoon zomaar ineens..? Op welke manier je het ook gevoeld hebt of meegemaakt… je hoofd was leeg, je dacht niet na over de toekomst, of over het verleden. Je was in het ‘hier en nu’. Op zo’n moment ben je bij jezelf. Bij jezelf blijven is een proces van bewust worden, dat je kunt oefenen.

Doen: Leer jezelf kennen en accepteren en luister naar 
         jezelf.
         Doe eens even niks. Wees alleen met jezelf. Vraag 
         je regelmatig af; wat voel ik, wat wil ik nu? 
         Doe dingen die je als kind leuk vond om te doen; 
         schilderen, knutselen, zwemmen..
         Neem elke dag een moment voor jezelf. Kom in je
         eigen energie.
         Durf jezelf te zijn, de beste manier om terug te
         vinden wat je even kwijt was!

                              Tot de volgende good filin-post….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten